Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VODSTVO

Minister

Simon Zajc

25. junij 1980

 
Simon Zajc je diplomirani varstvoslovec, do imenovanja za ministra je opravljal funkcijo državnega sekretarja za področje okolja. Je član Medresorske koordinacijske skupine za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, vodja pogajalske skupine, ki bo zastopala RS v pogajanjih z avstrijsko stranjo v zvezi z možnostjo uveljavitve odškodninskega zahtevka proti povzročitelju škode za poplave na Dravi v RS leta 2012, ter vodja Medresorske delovne skupine za uskladitev zakonodaje z zapisom pravice do pitne vode v Ustavo RS. Pred tem je opravljal funkcijo poslanca Državnega zbora RS. Kot podpredsednik Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je osredotočal na razvoj slovenskega kmetijstva, na oživitev gozdno-lesne verige ter se javno zavzemal za regulacijo kanabisa.

 
Pred izvolitvijo v državni zbor je deloval kot samostojni podjetnik, kasneje pa kot solastnik ter direktor deloval v podjetju UPLU d. o. o., ki se primarno ukvarja z videoprodukcijo. Podjetje je ustanovil po številnih letih delovanja v medijskem svetu. Bil je član ekipe Ceh za smeh, novinar Radia Gama MM, Paprika TV, revije Cosmopolitan, Net TV in Radia Orion. Simon Zajc je tudi prostovoljni gasilec.

Državni sekretar za področje prostora

Aleš Prijon

Aleš Prijon je po izobrazbi univerzitetni diplomirani arhitekt . Je pooblaščeni arhitekt in prostorski načrtovalec, ter bivši predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS). Zaposlen je bil na Urbanističnem inštitutu Slovenije, kot asistent na Fakulteti za arhitekturo, nazadnje je bil direktor družbe Prima. Sodeloval je v multimedijskih projektih ter gledaliških scenografijah, ter bil član umetniškega gibanja NSK. Objavil je tudi več člankov v strokovnih revijah in časopisih. V obdobju zadnjih petnajst let je kot arhitekt, odgovorni projektant arhitekture ali odgovorni vodja projekta, načrtoval projekte za pridobitev gradbenega dovoljenja, vodil izdelave lokacijskih dokumentacij in vodilnih map načrtov za pridobitev gradbenega dovoljenja. Kot odgovorni prostorski načrtovalec je vodil izdelavo prostorskih izvedbenih aktov. Kot predsednik ZAPS je z Ministrstvom za okolje in prostor že konstruktivno sodeloval pri sprejemanju nove prostorske in gradbene zakonodaje.

Državni sekretar za področje okolja

Marko Maver

 
Marko Maver je diplomiral iz okoljevarstvene politike in ekonomije na Univerzi v Marylandu (ZDA), opravljen ima magisterij iz področja globalizacije in razvoja ter doktorat iz mednarodnega okoljevarstvenega prava, oba na Univerzi v Sheffieldu (Velika Britanija). Napisal je številne strokovne članke ter predaval na univerzah in organizacijah v tujini, predvsem na temo okoljevarstva in zmanjševanja emisij toplogrednih plinov iz industrije.
V preteklosti je bil zaposlen kot svetovalec pri družbi Ernst & Young Slovenija, vodil okoljske projekte v organizaciji Bellona Europa aisbl, Bruselj (Belgija) in v kabinetu ministra za okolje in prostor kot sekretar opravljal najzahtevnejše naloge pri vodenju, svetovanju in oblikovanju ključnih sistemskih rešitev.

 
Sodeloval je tudi pri večjih slovenskih projektih, med drugim je v času predsedovanja Republike Slovenije EU, na veleposlaništvu RS v Washingtonu (ZDA) opravljal pripravništvo, pomagal pa je tudi pri organizaciji petega Strateškega foruma Bled.

 
V prostem času je veliki ljubitelj teka, letalstva in spodbujanja drugih k zdravem in okolju prijaznem načinu življenja.