Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV 2015

(21. do 29. 11. 2015)

 

Od 21. do 29. 11. 2015 bo potekal letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov – ETZO (European Week for Waste Reduction (EWWR). Tokratna tema je dematerializacija: kako narediti več z manj. Konkretno to vključuje premik od izdelkov k storitvam in k bolj učinkoviti rabi virov. Kaj lahko naredi posameznik? Najenostavneje ravnanje je, da si pred nakupom zastavi tri ključna vprašanja.

 1. Ali to zares potrebujem?
 2. Ali moram to nujno kupiti (in imeti) ali si lahko izposodim, najamem ali si delim?
 3. Ali lahko enako stvar  kupim rabljeno?

 
Preprečevanje odpadkov pomeni sprejeti ukrepe, preden snov, material ali proizvod postane odpadek, s katerimi se zmanjšajo:

 • količina odpadkov, vključno s ponovno uporabo proizvodov ali podaljšanjem njihove življenjske dobe, ali
 • škodljivi vplivi nastalih odpadkov na okolje in človekovo zdravje ali
 • vsebnost nevarnih snovi v materialih in proizvodih.

Cilj pobude je osredotočiti se na prvi sklop ukrepov – na preprečevanje nastajanja odpadkov s poudarkom na okoljskem ozaveščanju in zmanjševanju količin nastalih odpadkov s premišljenimi nakupi in izbiro materialov z daljšo življenjsko dobo. Noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati. Zato v EU na področju odpadkov ostaja poglavitni cilj  preprečevanje njihovega nastajanja.


To zahteva tudi spremembo našega razmišljanja in navad iz klasičnega potrošniškega v bolj trajnostno naravnanega. Ob nakupovanju običajno ne razmišljamo o tem, da bodo kupljeni izdelki, ali del teh izdelkov, prej ali slej končali med odpadki, pa bi morali, ker z našim ravnanjem obremenjujemo okolje. Zato je pomembno, da se zavedamo, da odpadki nastajajo pri vsakem našem početju in da količino odpadkov lahko predvsem zmanjšujemo sami, s tem ko ravnamo in izbiramo drugače.

 

Direktiva 2008/98/ES o odpadkih uveljavlja nov pristop k obravnavi odpadka, in sicer EU stremi k temu, da postane družba recikliranja, ki se poskuša izogibati nastajanju odpadkov, nastale odpadke pa uporablja kot vir . Odpadki so torej vir surovin, in ne samo nekaj, česar se je potrebno čim ceneje znebiti, zato morajo države članice sprejeti ukrepe, da se izdelki, materiali in snovi v čim večji meri ponovno uporabijo, odpadki pa v čim večji meri pripravijo za ponovno uporabo ali reciklirajo.

 

Hierarhija ravnanja z odpadki:

 

 

 1. preprečevanje nastajanja odpadkov,
 2. priprava odpadkov za ponovno uporabo,
 3. recikliranje,
 4. druga predelava (npr. energetska predelava),
 5. odstranjevanje.

Video posnetek: Bodi pameten, podari stvarem novo življenje

Video posnetek: - Bodi pameten, zmanjšaj odpadke