Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

2. FEBRUAR- SVETOVNI DAN MOKRIŠČ

"Mokrišča za našo prihodnost"

2. februarja 1971 je v iranskem mestu Ramsar 18 držav podpisalo Konvencijo o mokriščih. Danes se 168 njenih pogodbenic, med njimi tudi Slovenija, ki je k njej pristopila leta 1992, zavezuje, da bodo mokrišča na svojem ozemlju ohranjale in zavarovale ter jih upravljale trajnostno. Tema letošnjega svetovnega dneva je "Mokrišča za našo prihodnost", ki je namenjena predvsem mladim in aktivnostim z mladimi.

 

V Sloveniji imamo na seznamu tri mokrišča mednarodnega pomena - Sečoveljske soline, Škocjanske jame in Cerkniško jezero z okolico.

 

Mokrišča so različna življenjska okolja, katerih skupni dejavnik je voda. To so območja tekočih in stoječih voda na kopnem in v obalnem morju, s slano ali sladko vodo, na površju ali pod zemljo, občasnega ali stalnega značaja, naravnega ali umetnega nastanka. So bogata zibelka biotske raznovrstnosti, opravljajo pa še številne druge funkcije, ki so pomembne za delovanje ekosistemov in za dobrobit ljudi.

 

Več informacij o mokriščih - Ramsar Zavod RS za varstvo narave.

 

Projekt WETMAN - Ohranjanje in upravljanje sladkovodnih mokrišč v Sloveniji

 

Osnovni podatki o mokriščih - Ramsar  

 

Za več gradiva in informacij o WWD2015 obiščite tudi spletno stran Ramsarske konvencije 

 

Izjava Generalnega sekretarja Ramsarske konvencije