Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

JAVNA RAZPRAVA O PREDLOGU DOLOČITVE VODNIH ZEMLJIŠČ CELINSKIH VODA V SLOVENIJI

Ministrstvo za okolje in prostor je v sodelovanju s številnimi slovenskimi strokovnjaki in strokovnjakinjami tako s področja upravljanja z vodami kot s področja geodezije pripravilo prvi predlog določitve vodnih zemljišč v Republiki Sloveniji in začenja z javno razgrnitvijo na temo določitve vodnih zemljišč celinskih voda v Republiki Sloveniji. Naloga in obveznost je kot taka določena v prvem odstavku 186. člena Zakona o vodah, ki določa, da ministrstvo v desetih letih od uveljavitve ZV-1 določi vodna zemljišča celinskih voda na podlagi določb 11. in 12. člena ZV-1.

 

Predlog določitve vodnih zemljišč za vse celinske vode v Sloveniji (ki so širše od 2 metrov) si lahko skupaj z evropskim pravnim redom usklajeno hidrografijo ogledate na spletnem pregledovalniku Atlas voda (meni povsem desno spodaj) ali pa si celoten sloj (06_VZ_D48GK v koordinatnem sistemu D48GK oz. 06_VZ v koordinatnem sistemu D96TM) v SHP formatu prenesete s povezave.

 

Na zgornjih povezavah so objavljeni rezultati projekta »Zagotavljanje sistemskih podatkovnih podlag in informacijske infrastrukture za upravljanje z vodami«, t.j. objavljeni so obnovljeni podatki hidrografije(sloji od 01 do 05) in predlog vodnih zemljišč (sloj 06) v ravni podrobnosti merila 1:5000 za celotno območje Slovenije v državnem koordinatnem sistemu D48/GK ter v koordinatnem sistemu D96/TM.

 

Ministrstvo se zaveda, da brez obsežne in javne razprave o določitvi vodnih zemljišč celinskih voda, take naloge ni mogoče kvalitetno opraviti, zato vabi vse zainteresirane, da podajo svoje pripombe, predloge in komentarje na prvi predlog določitve vodnih zemljišč celinskih voda v Republiki Sloveniji.

 

Javna razgrnitev bo trajala do 27. decembra 2016. MOP bo pripravil tudi javno obravnavo, datum in lokacija bosta pravočasno objavljena na spletni strani..

 

Vse pripombe, predloge in komentarje pošljite na elektronski naslov gp.mop(at)gov.si  (prosimo dodajte v temo sporočila 'Javna razgrnitev o vodnih zemljiščih')

 

ali na naslov:

 

Ministrstvo za okolje in prostor,
Dunajska 48,
SI-1000 Ljubljana (s pripisom 'Javna razgrnitev o vodnih zemljiščih').

 

V kolikor se komentar nanaša na konkretno pripombo v prostoru, sporočite k.o. in št. parcele ali GK koordinate (y,x) na kateri se nahaja vodno zemljišče na katerega določitev imate pripombe.

 

Menimo, da bomo z jasno in transparentno določitvijo vodnih zemljišč krepko pripomogli k skrajšanju številnih postopkov na področjih upravljanja z vodami, urejanja prostora in graditve objektov ter pomembno prispevali k bolj učinkovitemu upravljanju z vodami v Republiki Sloveniji.


Priloge: