Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SISTEM TRGOVANJA Z EMISIJAMI TOPLOGREDNIH PLINOV

Sistem EU za trgovanje z emisijami (EU ETS) je bil vzpostavljen, da bi se državam članicam pomagalo izpolniti njihovo zavezo zmanjšanja emisij toplogrednih plinov na stroškovno učinkovit način. V sistemu sodelujoča podjetja lahko kupujejo ali prodajajo emisijske kupone, na ta način pa se lahko emisije zmanjšujejo s čim manjšimi stroški.
EU ETS je temelj strategije EU za boj proti podnebnim spremembam. Predstavlja prvi mednarodni sistem za trgovanje z emisijami CO2 v svetu in se z začetkom tega leta uporablja ne le za 27 držav članic EU, temveč tudi za tri druge članice Evropskega gospodarskega prostora – Norveško, Islandijo in Lihtenštajn. Trenutno vključuje več kot 10 000 obratov v energetskih in industrijskih panogah, ki so skupaj odgovorni za skoraj polovico emisij CO2 in 40 % skupnih emisij toplogrednih plinov v EU. V teku so razprave o zakonodaji, s katero se bo letalstvo v sistem vključilo leta 2011 ali 2012. 

 
Več o EUETS si lahko preberete na spletni strani Evropske komisije (angleški jezik).

 

Sklep o delitvi bremen med državami članicami za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov do leta 2020 vključuje sektorje, ki niso vključeni v Sistem EU za trgovanje z emisijami.  Sklep zavezuje države članice k prispevku, ki je odvisen od BDP-ja. Več infomaciji o delitvi bremen najdete na strani Evropske komisije (angleški jezik) in v Sklepu o delitvi bremen.