Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PODNEBNE SPREMEMBE

Podnebne spremembe predstavljajo enega izmed največjih izzivov s katerimi se sooča današnje človeštvo. Uspešnost spopadanja z njimi, bo odvisna predvsem od učinkovitosti izvajanja ukrepov blaženja (zmanjševanje emisij toplogrednih plinov) in prilagajanja (zmanjševanje in/ali izkoriščanje posledic) nanje. Ta pa bo najvišja, če bodo ukrepi sledili načelom trajnostnega razvoja.

 

 

Kontakt:

Ministrstvo za okolje in prostor
Sektor za okolje in podnebne spremembe
Dunajska cesta 47
1000 Ljubljana
tel. 01/478 7380
e-pošta: gp.mop(at)gov.si

 

Aktualno:

 • Slovenija je pripravila 7. Državno poročilo in 3. Dveletno poročilo v skladu z določili konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah. Več.

 

Predpisi

 • Podnebno-energetski paket (sestavljen iz štirih zakonodajnih besedil)
  - direktive o spremembi sistema EU za trgovanje z emisijami (EU ETS), ki zajema približno 40 % emisij toplogrednih plinov v EU;
  - odločbe o „porazdelitvi prizadevanj“, ki določa zavezujoče nacionalne cilje za emisije v sektorjih, ki niso zajeti v EU ETS (glej Prilogo); 
  - direktive, ki določa zavezujoče nacionalne cilje za povečanje deleža obnovljivih virov energije v mešanici energetskih virov (glej Prilogo);
  - direktive o oblikovanju pravnega okvira za varno in okolju prijazno uporabo tehnologij za zajemanje in shranjevanje ogljikovega dioksida.
   
 • Paket dopolnjujeta dva dodatna zakonodajna akta:
  - uredba, ki predpisuje zmanjšanje emisij CO2 iz novih avtomobilov na povprečno 120 g/km s postopnim uvajanjem v letih 2012–2015 in nato na 95 g/km leta 2020. Samo ta ukrep bi prispeval več kot tretjino zmanjšanj emisij, ki se zahtevajo v sektorjih zunaj ETS; 
  - sprememba direktive o kakovosti goriv, ki od dobaviteljev goriv zahteva, da do leta 2020 zmanjšajo emisije toplogrednih plinov iz verige proizvodnje goriv za 6 %.
   
 • Operativni program zmanjševanja emisij TGP do leta 2012

Ali ste vedeli da....

 • uporaba klimatske naprave lahko poveča račun za električno energijo za 33 %. Ventilator potrebuje eno desetino energije, ki jo porabi klimatski sistem; sončniki, žaluzije, rolete in hlad noči pa sploh ne potrebujejo energije. Poskušajte se ohladiti brez uporabe klimatske naprave.
 • Ne pozabi, da se ob vsakem litru goriva, ki izgori v avtomobilskem motorju, v ozračje sprosti več kot 2,5 kg CO2. Začni se gibati, kolesariti, pešačiti ali uporabljaj javni prevoz! Izboljšal boš svoje zdravje in zmanjšal vpliv na okolje.
 • Ne pozabi ugašati luči. Če ugasneš pet luči na hodnikih in v prostorih v svoji hiši, ko jih ne potrebuješ, lahko prihraniš približno 60 EUR na leto! S tem v enem letu preprečiš izpust približno 400 kg CO2.