Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KORISTNE POVEZAVE

 

Ali ste vedeli da....

 • se nekateri papirnati izdelki, ki niso primerni za recikliranje (kot so robčki, prtički in kartoni za jajca), lahko dodajo kompostu? Njihova vlakna bodo zračila kompost in pomagala mikroorganizmom, ki spodbujajo razkroj.
   
 • je kupovanje izdelkov iz recikliranega materiala trajnostno. Kdo pa naj kupi vse izdelke, narejene iz stvari, ki jih mečeš v smetnjake za recikliranje? Skleni krog!
   
 • Ustrezno napolnjene pnevmatike zmanjšajo njihovo obrabo in podaljšajo njihovo življenjsko dobo, s čimer boste prihranil denar. Tako se bo rešilo tudi nekaj dragocenih surovin: za proizvodnjo nove pnevmatike se porabi 27 litrov surove nafte. Premalo napolnjene pnevmatike povečujejo tudi porabo goriva do 10 %. Pnevmatike preverite najmanj enkrat na mesec. To vzame samo nekaj minut.
   
 • biološko razgradljivi odpadki pomenijo veliko obremenitev za okolje, ker se iz ene tone nepredelanih odpadkov, odloženih na odlagališče, sprosti od 120 m3 do 180 m3 deponijskega plina, ki je pretežno sestavljen iz 60% metana (CH4) in 40% ogljikovega dioksida (CO2);
   
 • predvsem metan močno obremenjuje okolje, ker je toplogredni plin s potencialom globalnega segrevanja 25 v 100 letih. To pomeni, da v povprečju v 100 letih vsak kilogram CH4 ogreje Zemljo 25-krat bolj kot enaka masa CO2;
   
 • so emisije CO2 /prebivalca/leto za:
  prehrano 1500 kg
  storitvene dejavnosti 1400 kg
  obleko 200 kg
  pohištvo, igrače 85 kg
   
 • so emisije CO2 na kg živila vsote toplogrednih plinov, ki nastanejo dokler ne pridejo v prodajo:
  maslo 23,8 kg
  goveje meso 13,3 kg
  sir 8,5 kg
  skuta 1,95 kg
  sladkor 1,5 kg
  globoko zamrznjena pizza 1,25 kg
  kruh 0,75 kg
  presna zelenjava 0,15 kg.
   
 • v Angliji povprečna družina zavrže za okoli 500€ še uporabnih živil na leto!