Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

MEDNARODNA KOMISIJA ZA KITOLOV

 

Mednarodna komisija za kitolov (IWC) je nastala na podlagi Mednarodne konvencije o ureditvi kitolova, ki je bila podpisana v Washingtonu 2. decembra 1946. Temeljni namen konvencije je, da se zagotovi ohranjanje kitov ob omogočanju razvoja kitolovne industrije. Slovenija je konvencijo ratificirala lani in se tako vključila v dejavno reševanje problematike kitolova.

 

Čeprav temeljni namen konvencije ni prepoved kitolova, temveč njegova ureditev, je Mednarodna komisija za kitolov leta 1982 sprejela moratorij, s katerim je ustavila komercialni kitolov. Dejstvo namreč je, da so nekatere vrste kitov, zaradi neurejenega komercialnega lova v preteklosti, pripeljali na rob izumrtja. Države pogodbenice konvencije se tako delijo na tiste, ki se zavzemajo za popolno prepoved kitolova ter tiste, ki temu nasprotujejo oz. si želijo odpravo moratorija.

 
Aktualno:

 • September 2018: Slovenija od Japonske prevzela predsedovanje Mednarodni komisiji za kitolov, več.
 • April 2018: Slovenija je na Bledu od 24. aprila do 8. maja 2018 gostila 67. B zasedanje Znanstvenega odbora Mednarodne komisije za kitolov in zasedanja drugih pododborov in Biroja IWC.
 • Maj 2017: Slovenija na Bledu od 9. maja 2017 dalje gosti 67. A zasedanje Znanstvenega odbora Mednarodne komisije za kitolov. Več. Uradna otvoritev.
 • Oktober 2016: Slovenija bo v Portorožu gostila 66. zasedanje mednarodne komisije za kitolov (IWC). Več.
  Na Bledu je bilo od 7. do 20. junija 2016 66. zasedanje Znanstvenega odbora Mednarodne komisije za kitolov. Več.
 • 18. september 2014: V Portorožu se je zaključilo 65. zasedanje mednarodne komisije za kitolov (IWC), ki se ga je udeležilo več kot 450 udeležencev iz držav pogodbenic, nevladnih organizacij in številnih predstavnikov tujih medijev. Več.
 • September 2014: Slovenija gosti 65. zasedanje Mednarodne komisje za kitolov. Visoki segment zasedanja poteka od 15. do 18. septembra 2014 v Portorožu (več). Dnevni red in gradiva (spletna stran IWC, v angleškem jeziku).
 • Na Bledu je bilo od 12. do 24. maja 2014 65. zasedanje Znanstvenega odbora Mednarodne komisije za kitolov. Dogodek sta gostila MKO in Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju s Sekretariatom IWC. Način dela znanstvenega je na zelo visoki profesionalni ravni, pristop pa primerljiv s podobnimi problematikami pri varstvu in upravljanju z velikimi zvermi. Znanstveni odbor obravnava tudi številne vsebine s področja ekologije in varstva morja. Več.
 • Obisk generalnega sekretarja Mednarodne komisije za kitolov v Sloveniji. V začetku februarja se je v Sloveniji mudil generalni sekretar Mednarodne komisije za kitolov Simon Brockington. V sredo, 5. februarja 2014 ga je v prostorih Ministrstva za kmetijstvo in okolje sprejela državna sekretarka mag. Andreja Jerina. Otvoritev. Zaključek.
 • Slovenija bo gostila obe letošnji zasedanji, in sicer bo 12.-24. maja 2014 na Bledu Zasedanje Znanstvenega odbora Komisije za kitolov / Scientific Committee Annual Meeting 2014 (SC65B), nato pa 11.-18. septembra 2014 v Portorožu Zasedanje Komisije za kitolov / Biennial Commission Meeting 2014(IWC65),

 

Druge informacije:


Kontaktna oseba za Mednarodno konvencijo o kitolovu:
Andrej Bibič (andrej.bibic(at)gov.si)