Skoči na vsebino

NARAVA

Naravo ohranjamo tako, da varujemo naravne vrednote in ohranjamo biotsko raznovrstnost. Med naravne vrednote sodi vsa naravna dediščina: redki, dragoceni, znameniti in drugi vredni naravni pojavi, na primer minerali in fosili, podzemske jame, soteske, izviri, slapovi, brzice, jezera, barja, potoki in reke z obrežji, morska obala, krajina in oblikovana narava. Biotsko raznovrstnost, to je raznovrstnost živih organizmov, ohranjamo z ohranjanjem naravnega ravnovesja.

 

Kontakt:

Ministrstvo za okolje in prostor
Sektor za ohranjanje narave
Dunajska cesta 47
1000 Ljubljana
tel. 01/478 7475
e-pošta: gp.mop(at)gov.si

 

 

Aktualno:

 • Sprememba Uredbe o Krajinskem parku Kolpa
  Vlada RS je izdala Uredbo o spremembi Uredbe o Krajinskem parku Kolpa. Z njo je spremenila meje tako, da poteka meja krajinskega parka po državni meji med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, kot je določena v skladu s končno razsodbo arbitražnega sodišča. Površina krajinskega parka je večja za 0,003 %. Več. (1. avgust 2018) 
 • Odgovor na zaključke posveta Upravljanje z velikimi zvermi
  Vlada RS je sprejela odgovor na zaključke posveta Upravljanje z velikimi zvermi v prihodnje, ki ga je aprila 2018 organiziral Državni svet. Izpostavila je predlog obnovitve strategije upravljanja z rjavim medvedom in  pripravo akcijskega načrta za upravljanje z volkom za naslednje obdobje, kjer v pripravo vabijo vse skupine deležnikov. Več. (26. julij 2018)
 • UNESCO razglasil Biosferno območje Mura
  Na letni konferenci programa Unesca Človek in biosfera so v Palembangu v Indoneziji razglasili Biosferno območje Mura. Več. (25. julij 2018)
 • Stališče MOP glede snemanja prireditve na Pokljuki v Triglavskem narodnem parku
  Ministrstvo za okolje in prostor se je opravičilo za dogodek, ki je nastal ob opravljanju naravovarstvenega nadzora glede snemanja prireditve na Pokljuki v Triglavskem narodnem parku. Več. (24. julij 2018)
 • Dopolnilno izpopolnjevanje naravovarstvenih nadzornikov v letu 2018
  Dopolnilno izpopolnjevanje za naravovarstvene nadzornike, zaposlene na upravah naravnih parkov in rezervatov, bo potekalo oktobra 2018. Več. (13. julij 2018)

Pretekle aktualne objave

 

 

Predpisi

 

Dokumenti

(Strategije, poročila in programi)