Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

JAVNI POSVET O VLOGI MEST ZA RAZVOJ IN URBANI AGENDI EU

 

Večina današnjih razvojnih izzivov je skoncentriranih v mestih. Mesta so prostori, kjer se soočajo tudi številne sektorske politike in zato zahtevajo usklajeno izvajanje. Tu se koncentrirajo nekateri večji okoljski in družbeni problemi, zaradi gostote poselitve pa obenem mesta predstavljajo tudi največje priložnosti za učinkovite in kakovostne rešitve bivanja. Tudi v Sloveniji že danes v mestih živi dobra polovica prebivalcev, v njih pa je skoncentrirana večina delovnih mest in se ustvari tudi večji delež BDP-ja. Mesta so kot središča povezav, storitev, ustvarjalnosti in inovacij gonilna sila gospodarskega, socialnega in okoljskega razvoja in zato ključna za konkurenčnost države.

 
Na ravni Evropske unije so se v zadnjem obdobju zelo okrepile razprave o vlogi mest za gospodarski razvoj in kvaliteto življenja. Zato se je v okviru medvladnega dialoga in v sodelovanju z Evropsko komisijo pričel proces oblikovanja bodoče urbane agende EU. Ministrstvo za okolje in prostor, ki je odgovorno za področje urbanega razvoja v medvladnem dialogu tudi sodeluje.

 
Z javnim posvetom na temo vloge mest in vloge bodoče urbane agende EU želimo zbrati različne poglede in mnenja o vlogi mest za bodoči razvoj Slovenije, tako v nacionalnem kot tudi v evropskem okviru. Hkrati želimo pridobiti tudi odgovore na vprašanja, ki jih je postavila že Evropska komisija v sklopu posvetovanja o urbani agendi EU na temo vloge mest v EU in o morebitni potrebi po političnem okviru in razvojnih instrumentih na tej ravni. 

 
Posvet je zastavljen v obliki ankete, v kateri lahko sodelujete v imenu organizacije ali kot zainteresiran posameznik.  Odgovori iz ankete bodo vplivali tudi na oblikovanje prihodnje urbane politike v Sloveniji ter stališč Republike Slovenije v procesu oblikovanja bodoče urbane agende EU. Javni posvet traja do 10.4.2015.
 
Če želite sodelovati v anketi kliknite tukaj.