Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ARHIV

DOGODKI V LETU 2019

 • Cenovno ugodna vozovnica za mlade popotnike
  Youth Alpine Interrail  ki ga izvajata Mladinski svet CIPRA in CIPRA International pričenja z ugodnostmi  za mlade popotnike. Mladi, ki želijo cenovno ugodno potovati z vlakom, odkrivati alpski svet in razpravljati o izzivih trajnostnega razvoja se lahko prijavijo do 7. aprila 2019. Projekt so podprle države podpisnice Alpske konvencije. Več. Prijave.
 • Ministrstvo za okolje in prostor  vabi novinarje vseh medijev na tradicionalno, tokrat že šesto popotovanje po Alpah, ki ga organizira Stalni sekretariat Alpske konvencije. Letošnja obravnavana tema bo »Jedrnate Alpe« in se nanaša na poglavitne teme XV. Alpske konference »Podnebne spremembe, naravne nevarnosti in upravljanje.« Pot novinarjev se prične 3. aprila,  rok za prijavo je 10. marec 2019.Več.

 

DOGODKI V LETU 2018

 • Stalni sekretariat Alpske konvencije razpisuje uradniško delovno mesto za organizacijsko in administrativno podporo francoskemu predsedovanju Alpske konvencije, delovno mesto se razpisuje za določen čas, delovno mesto je  v Innsbrucku, rok za prijave  14. 2. 2019 
 • Alpska konvencija išče novega generalnega sekretarja/sekretarko.
  Objavljen je razpis za izbiro novega generalnega sekretarja oziroma generalno sekretarko za vodenje Stalnega sekretariata Alpske konvencije s sedežem v Innsbrucku in pisarno v Bolzanu z nastopom dela 1. julija 2019. Mandat je štiriletni z možnostjo podaljšanja za dve leti. Razpis traja od 15. 10. do 30. 11. 2018. Prijave sprejema sekretariat Alpske konvencije v angleškem jeziku v elektronski obliki na naslov SG2019(at)alpconv.org.
 • Sodelujte na fotografskem  natečaju  Alpske konvencije. Rok za oddajo fotografij  rastlin in živali v Alpskem svetu, ki bodo krasile koledar za leto 2019  je 8. seprember 2018. Več.
 • Konferenca Dovolite podnebnim vizijam, da postanejo resničnost, Innsbruck 7. - 8. 11. 2018 
 • Mednarodni festival "Brati gore", vabilo k sodelovanju
 • Vabilo s sodelovanju na alpskem natečaju "ClimaHost"...rok za prijavo  31. avgust 2018. Več.
 • IX. Dan Alpske konvencije  26. 5. 2018 ob 11. uri  Slavnostni sprejem občine Jezersko med Gorniške vasi. Več.
 • Vabilo novinarjem na 4. dnevno popotovanje na trajnosten način "We are Alps". Več.
 • Alpska konvencija v povezavi s trajnostnim turizmom in mladimi popotniki - cenejše vozovnice
  Ministrstvo za okolje in prostor, ki je nosilec Alpske konvencije v Sloveniji podpira akcijo Mladinskega sveta CIPRE International "Youth Alpine Interrail", ki mladim popotnikom ponuja cenejšo vozovnico za potovanja z javnimi prevozi. Rok za prijave do 20. maja 2018.
  Cilj je mlade spodbuditi k  uporabi trajnostnega prometa, spoznavanje alpskih držav na praktičen, pustolovski in zabaven način. Mladi popotniki med 16. in 27. letom bodo v zameno za cenejšo vozovnico objavljali fotografije  na različnih spletnih mestih. Najboljša fotografija bo tudi nagrajena. Možne so individualne prijave ali v skupini do 4 osebe. Več
 • Razpis z nagrado namenjen mladim raziskovalcem  - Trajnostno upravljanje voda v Alpah
  Avstrijsko predsedstvo Alpske konvencije, Stalni sekretariat Alpske konvencije ter Info točke Alpske konvencije vabijo mlade raziskovalce k sodelovanju k razpisni nalogi "Trajnostno upravljanje voda v Alpah".  Raziskave in inovacije so ključni elementi za spodbujanje trajnostnega razvoja v Alpah, zato imajo lahko  mladi akademiki  ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti Alp. Rok za oddajo naloge je 31. maj 2018.
  Razpisne teme:
  "Trajnostno upravljanja z vodami v Alpah"
  in podteme:
  • Analiza in rešitve za konflikte pri uporabi vode v različnih sektorjih (turizem, kmetijstvo, proizvodnja energije, ipd);
  • dostopnost in zadostnost vode ter pomanjkanje vode;
  • trajnostno upravljaje vode in učinkovita raba
   Več o razpisnih pogojih in nagradah
 • Mladinski parlament Alpske konvencije v Mariboru
  II. gimnazija Maribor je bila v času od 19. do 23. 3. 2018 gostiteljica Mladinskega  parlamenta Alpske konvencije (YPAC). Na njem so sodelovali srednješolci iz držav alpskega loka, ki so se v tem obdobju sestali z najvišjimi predstavniki naše države, na parlamentarni razpravi  pa jih je nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. Ob koncu so sprejeli (kratke) resolucije.
  Več o mladinskem parlamentu
 • Ministrstvo za okolje in prostor objavlja javni razpis za sofinanciranje projektov promocije in ozaveščanja na področju izvajanja Alpske konvencije v letu 2018 - rok oddajo vloge je 26. 2. 2018 do 12. ure. Več.
 • Vabljeni na ogled razstave z naslovom Osem držav, eno območje ter mednarodna pogodba: trajnostna vizija za Alpe.  Razstava je od petka 19. januarja 2018  na ogled v prostorih Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani , Info točki Alpske konvencije in bo zaključena 19. februarja 2018.
  Več o dogodku in razstavi

 

DOGODKI V LETU 2017

 

DOGODKI V LETU 2016

 

DOGODKI V LETU 2015

 

DOGODKI V LETU 2014

 • Fotografski natečaj 2014 "Ujemite klimatske spremembe v Alpah". Stalni sekretariat Alpske konvencije vabi, da do 26. septembra 2014 pošljete fotografije.
  Najboljše fotografije bodo objavljene v koledarju Stalnega sekretariata Alpske konvencije za leto 2015 in bo sodelovalo v izboru za naslednje foto-razstave.  
  Zmagovalci natečaja poleg treh kopij koledarja prejemejo tudi simbolično nagrado.
  Podrobnosti o natečaju
 • Vabljeni k sooblikovanju EU strategije za Alpsko regijo!
  Evropska komisija je objavila javno posvetovanje o EU strategiji za Alpsko regijo, ki bo potekalo do 16. oktobra 2014.  Več informacij
 • 17. oktober 2014, Idrija Strokovna delavnica:Trajnostna gradnja in prenova: od strategije do izvedbe
  Strokovna delavnica je namenjena razpravi o strategijah in predpisih, ki urejajo področje gradnje. Kakšne splošne okvire morajo sprejeti občine za zagotavljanje energijsko učinkovite gradnje? Kaj mora biti vključeno v ustreznih procesih? Na čem temeljijo uspešne strategije  sodelovanja v vsakokratni regije?   Organizatorji dogodka so CIPRA International, društvo "Alpsko mesto leta" in občina Idrija.  Delavnica je del projekta MountEE, namenjenega spodbujanju energijsko učinkovite  gradnje v gorskih regijah, ki ga financira Evropska unija v okviru programa Inteligentna energija za Evropo (Intelligent Energy Europe - IEE).
  Program delavnice
  Prijava do 10. oktobra 2014 
 • Pričenja se "MI SMO ALPE 2014": 5 dnevno tematsko popotovanje novinarjev po območju Alpske konvencije s pomočjo trajnostne mobilnosti. Tema letošnje promocijske aktivnosti, ki jo organizira Stalni sekretariat Alpske konvencije, je družinsko kmetovanje. - 3.-10. julij 2014, Domodossola, Innsbruck
  Program dogodka 
  Novica
  Projekt ALPSTAR - Na poti k podnebno nevtralnim Alpam je ključni projekt za izvajanje Alpskega načrta za podnebje v Alpah h kateremu se je kot članica Alpske konvencije zavezala Slovenija.
 • Zaključna konferenca projekta APSTAR,27. - 28. maj 2014, Ljubljana
 • ForumAlpinum 2014: Alpski viri, vrednotenje, raba in upravljanje od lokalne do makroregionalne ravni, 17.-20 september 2014, v kraju Porfio Boario Terme, Lombardija, Italija - Več informacij in prijava 
 • 5. Vodna konferenca: "Water in the Alps - and beyond: Adoptin alpine and  mountain river basins  and climate change", Trento, Italija - več informacij: presidency(at)alpconv.org
   
 • dogodki na projektu Dan Alpske konvencije

 

DOGODKI V LETU 2013

 

DOGODKI V LETU 2012

 

DOGODKI V LETU 2011

 

DOGODKI V LETU 2010

 

DOGODKI V LETU 2009