Skoči na vsebino

ARHIV

DOGODKI V LETU 2018

 • Sodelujte na fotografskem  natečaju  Alpske konvencije. Rok za oddajo fotografij  rastlin in živali v Alpskem svetu, ki bodo krasile koledar za leto 2019  je 8. seprember 2018. Več.
 • Konferenca Dovolite podnebnim vizijam, da postanejo resničnost, Innsbruck 7. - 8. 11. 2018 
 • Mednarodni festival "Brati gore", vabilo k sodelovanju
 • Vabilo s sodelovanju na alpskem natečaju "ClimaHost"...rok za prijavo  31. avgust 2018. Več.
 • IX. Dan Alpske konvencije  26. 5. 2018 ob 11. uri  Slavnostni sprejem občine Jezersko med Gorniške vasi. Več.
 • Vabilo novinarjem na 4. dnevno popotovanje na trajnosten način "We are Alps". Več.
 • Alpska konvencija v povezavi s trajnostnim turizmom in mladimi popotniki - cenejše vozovnice
  Ministrstvo za okolje in prostor, ki je nosilec Alpske konvencije v Sloveniji podpira akcijo Mladinskega sveta CIPRE International "Youth Alpine Interrail", ki mladim popotnikom ponuja cenejšo vozovnico za potovanja z javnimi prevozi. Rok za prijave do 20. maja 2018.
  Cilj je mlade spodbuditi k  uporabi trajnostnega prometa, spoznavanje alpskih držav na praktičen, pustolovski in zabaven način. Mladi popotniki med 16. in 27. letom bodo v zameno za cenejšo vozovnico objavljali fotografije  na različnih spletnih mestih. Najboljša fotografija bo tudi nagrajena. Možne so individualne prijave ali v skupini do 4 osebe. Več
 • Razpis z nagrado namenjen mladim raziskovalcem  - Trajnostno upravljanje voda v Alpah
  Avstrijsko predsedstvo Alpske konvencije, Stalni sekretariat Alpske konvencije ter Info točke Alpske konvencije vabijo mlade raziskovalce k sodelovanju k razpisni nalogi "Trajnostno upravljanje voda v Alpah".  Raziskave in inovacije so ključni elementi za spodbujanje trajnostnega razvoja v Alpah, zato imajo lahko  mladi akademiki  ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti Alp. Rok za oddajo naloge je 31. maj 2018.
  Razpisne teme:
  "Trajnostno upravljanja z vodami v Alpah"
  in podteme:
  • Analiza in rešitve za konflikte pri uporabi vode v različnih sektorjih (turizem, kmetijstvo, proizvodnja energije, ipd);
  • dostopnost in zadostnost vode ter pomanjkanje vode;
  • trajnostno upravljaje vode in učinkovita raba
   Več o razpisnih pogojih in nagradah
 • Mladinski parlament Alpske konvencije v Mariboru
  II. gimnazija Maribor je bila v času od 19. do 23. 3. 2018 gostiteljica Mladinskega  parlamenta Alpske konvencije (YPAC). Na njem so sodelovali srednješolci iz držav alpskega loka, ki so se v tem obdobju sestali z najvišjimi predstavniki naše države, na parlamentarni razpravi  pa jih je nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. Ob koncu so sprejeli (kratke) resolucije.
  Več o mladinskem parlamentu
 • Ministrstvo za okolje in prostor objavlja javni razpis za sofinanciranje projektov promocije in ozaveščanja na področju izvajanja Alpske konvencije v letu 2018 - rok oddajo vloge je 26. 2. 2018 do 12. ure. Več.
 • Vabljeni na ogled razstave z naslovom Osem držav, eno območje ter mednarodna pogodba: trajnostna vizija za Alpe.  Razstava je od petka 19. januarja 2018  na ogled v prostorih Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani , Info točki Alpske konvencije in bo zaključena 19. februarja 2018.
  Več o dogodku in razstavi

 

DOGODKI V LETU 2017

 

DOGODKI V LETU 2016

 

DOGODKI V LETU 2015

 

DOGODKI V LETU 2014

 • Fotografski natečaj 2014 "Ujemite klimatske spremembe v Alpah". Stalni sekretariat Alpske konvencije vabi, da do 26. septembra 2014 pošljete fotografije.
  Najboljše fotografije bodo objavljene v koledarju Stalnega sekretariata Alpske konvencije za leto 2015 in bo sodelovalo v izboru za naslednje foto-razstave.  
  Zmagovalci natečaja poleg treh kopij koledarja prejemejo tudi simbolično nagrado.
  Podrobnosti o natečaju
 • Vabljeni k sooblikovanju EU strategije za Alpsko regijo!
  Evropska komisija je objavila javno posvetovanje o EU strategiji za Alpsko regijo, ki bo potekalo do 16. oktobra 2014.  Več informacij
 • 17. oktober 2014, Idrija Strokovna delavnica:Trajnostna gradnja in prenova: od strategije do izvedbe
  Strokovna delavnica je namenjena razpravi o strategijah in predpisih, ki urejajo področje gradnje. Kakšne splošne okvire morajo sprejeti občine za zagotavljanje energijsko učinkovite gradnje? Kaj mora biti vključeno v ustreznih procesih? Na čem temeljijo uspešne strategije  sodelovanja v vsakokratni regije?   Organizatorji dogodka so CIPRA International, društvo "Alpsko mesto leta" in občina Idrija.  Delavnica je del projekta MountEE, namenjenega spodbujanju energijsko učinkovite  gradnje v gorskih regijah, ki ga financira Evropska unija v okviru programa Inteligentna energija za Evropo (Intelligent Energy Europe - IEE).
  Program delavnice
  Prijava do 10. oktobra 2014 
 • Pričenja se "MI SMO ALPE 2014": 5 dnevno tematsko popotovanje novinarjev po območju Alpske konvencije s pomočjo trajnostne mobilnosti. Tema letošnje promocijske aktivnosti, ki jo organizira Stalni sekretariat Alpske konvencije, je družinsko kmetovanje. - 3.-10. julij 2014, Domodossola, Innsbruck
  Program dogodka 
  Novica
  Projekt ALPSTAR - Na poti k podnebno nevtralnim Alpam je ključni projekt za izvajanje Alpskega načrta za podnebje v Alpah h kateremu se je kot članica Alpske konvencije zavezala Slovenija.
 • Zaključna konferenca projekta APSTAR,27. - 28. maj 2014, Ljubljana
 • ForumAlpinum 2014: Alpski viri, vrednotenje, raba in upravljanje od lokalne do makroregionalne ravni, 17.-20 september 2014, v kraju Porfio Boario Terme, Lombardija, Italija - Več informacij in prijava 
 • 5. Vodna konferenca: "Water in the Alps - and beyond: Adoptin alpine and  mountain river basins  and climate change", Trento, Italija - več informacij: presidency(at)alpconv.org
   
 • dogodki na projektu Dan Alpske konvencije

 

DOGODKI V LETU 2013

 

DOGODKI V LETU 2012

 

DOGODKI V LETU 2011

 

DOGODKI V LETU 2010

 

DOGODKI V LETU 2009