Skoči na vsebino

ALPSKA KONVENCIJA

 

Kontakt:

Ministrstvo za okolje in prostor

Sektor za strateški prostorski razvoj

Dunajska c. 21

1000 Ljubljana

tel.: 01 478 7361

e-pošta: gp.mop(at)gov.si

 

Vodja SI delegacije v Stalnem odboru Alpske konference: Blanka Bartol (blanka.bartol(at)gov.si)
SI kontaktna točka za Alpsko konvencijo: Majda Lovrenčič  (majda.lovrencic(at)gov.si)

 

Info točki Alpske konvencije v Sloveniji:

 

 

Aktualno:

 

  • Cenovno ugodna vozovnica za mlade popotnike
    Youth Alpine Interrail  ki ga izvajata Mladinski svet CIPRA in CIPRA International pričenja z ugodnostmi  za mlade popotnike. Mladi, ki želijo cenovno ugodno potovati z vlakom, odkrivati alpski svet in razpravljati o izzivih trajnostnega razvoja se lahko prijavijo do 7. aprila 2019. Projekt so podprle države podpisnice Alpske konvencije. Več. Prijave.
  • Ministrstvo za okolje in prostor  vabi novinarje vseh medijev na tradicionalno, tokrat že šesto popotovanje po Alpah, ki ga organizira Stalni sekretariat Alpske konvencije. Letošnja obravnavana tema bo »Jedrnate Alpe« in se nanaša na poglavitne teme XV. Alpske konference »Podnebne spremembe, naravne nevarnosti in upravljanje.« Pot novinarjev se prične 3. aprila,  rok za prijavo je 10. marec 2019.Več.

Arhiv

 

 

Alpska konvencija

 
Alpska konvencija je mednarodna pogodba, ki so jo sklenile alpske države (Avstrija, Francija, Italija, Liechtenstein, Monako, Nemčija, Slovenija in Švica) ter Evropska unija, z namenom spodbujanja trajnostnega razvoja na območju Alp. Več.

Povezava na skupno uradno spletno stran Alpske konvencije

 

 

Alpska konvencija v Sloveniji

 
S podpisom Alpske konvencije leta 1992 se je Slovenija zavezala, da bo v sodelovanju z drugimi alpskimi državami zagotavljala varstvo in trajnostni razvoj alpskega prostora, hkrati pa bo zaščitila gospodarske in kulturne interese tamkaj živečih prebivalcev. Območje veljavnosti Alpske konvencije v Sloveniji zajema 62 občin, od tega 45 v celoti in 17 delno. 

 

Nosilec koordinacije izvajanja Alpske konvencije v Sloveniji je Ministrstvo za okolje in prostor, ki si skupaj s partnerji v Sloveniji prizadeva približati Alpsko konvencijo prebivalcem alpskega prostora in  jo predstaviti kot razvojno priložnost in ne kot omejitev.
 

Skupni projekti

 

 

Publikacije in gradiva