Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ALPSKA KONVENCIJA

 

Kontakt:

Ministrstvo za okolje in prostor

Sektor za strateški prostorski razvoj

Dunajska c. 21

1000 Ljubljana

tel.: 01 478 7361

e-pošta: gp.mop(at)gov.si

 

Vodja SI delegacije v Stalnem odboru Alpske konference: Blanka Bartol (blanka.bartol(at)gov.si)
SI kontaktna točka za Alpsko konvencijo: Majda Lovrenčič  (majda.lovrencic(at)gov.si)

 

Info točki Alpske konvencije v Sloveniji:

 

 

Aktualno:

 

  • Ogenj v Alpah  
  • Ministrstvo za okolje in prostor kot nosilec Alpske konvencije v Sloveniji ter Stalni sekretariat Alpske konvencije obveščata o že deseti izvedbi fotografskega natečaja. Fotografije, ki bodo oddane do 30. avgusta 2019 se bodo potegovale za nominacije za koledar Alpske konvencije za leto 2020. Več.
  • Na spletni strani Stalnega sekretariata Alpske konvencije je objavljena publikacija "Podnebno nevtralne in podnebno odporne Alpe 2050", ki na 28 straneh v vseh alpskih jezikih in angleščini povzema najpomembnejše zaključke s tega področja za območje Alpske konvencije: ministrsko deklaracijo iz XV. Alpske konference, ki je aprila potekala v Innsbrucku, o podnebno nevtralnih in podnebno odpornih Alpah 2050, sistem podnebnih ciljev za Alpe, ki ga je pripravil Alpski podnebni odbor ter povzetek 7. poročila o stanju Alp - Obvladovanje tveganja naravnih nevarnosti, ki jo je pripravila platforma PLANALP. Tiskane verzije v slovenskem, italijanskem, nemškem in francoskem jeziku  lahko naročite na naslovu Stalnega sekretariata info(at)alpconv.org.
  • XV. Alpska konferenca 4. aprila 2019 v Innsbrucku
    Innsbruck, prestolnica Tirolske je 4. aprila 2019 gostil XV. Alpsko konferenco. Ob tej priložnosti so se pogodbenice Alpske konvencije zbrale na ministrski ravni, konference se je udeležil minister za okolje in prostor Simon Zajc, predsedovanje konferenci pa je bilo zaupano avstrijski ministrici za trajnost in turizem, ga. Elisabethi Köstinger. Konferenca se je osredotočala na podnebne spremembe v Alpah, obvladovanje tveganja naravnih nevarnosti ter trajnostno rabo in zaščito alpskih tal. S XV. Alpsko konferenco se je zaključilo avstrijsko predsedovanje Alpski konvenciji, za prihodnji dve leti pa ga je prevzela Francija. Sprejeta je bila Innsbruška deklaracija.
    V tednu Alpske konference je potekal tudi dogodek AlpskiTeden Intermezzo, kjer so udeleženci izmenjevali mnenja na temo „Jutri v Alpah“.

Arhiv

 

 

Alpska konvencija

 
Alpska konvencija je mednarodna pogodba, ki so jo sklenile alpske države (Avstrija, Francija, Italija, Liechtenstein, Monako, Nemčija, Slovenija in Švica) ter Evropska unija, z namenom spodbujanja trajnostnega razvoja na območju Alp. Več.

Povezava na skupno uradno spletno stran Alpske konvencije

 

 

Alpska konvencija v Sloveniji

 
S podpisom Alpske konvencije leta 1992 se je Slovenija zavezala, da bo v sodelovanju z drugimi alpskimi državami zagotavljala varstvo in trajnostni razvoj alpskega prostora, hkrati pa bo zaščitila gospodarske in kulturne interese tamkaj živečih prebivalcev. Območje veljavnosti Alpske konvencije v Sloveniji zajema 62 občin, od tega 45 v celoti in 17 delno. 

 

Nosilec koordinacije izvajanja Alpske konvencije v Sloveniji je Ministrstvo za okolje in prostor, ki si skupaj s partnerji v Sloveniji prizadeva približati Alpsko konvencijo prebivalcem alpskega prostora in  jo predstaviti kot razvojno priložnost in ne kot omejitev.
 

Skupni projekti

 

 

Publikacije in gradiva