Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

HRUP

  

Hrup je zvok, ki v naravnem ali življenjskem okolju lahko vzbuja nemir, moti človeka in škoduje njegovemu zdravju oziroma počutju ali škodljivo vpliva na okolje. Onesnaževanje z okoljskim hrupom je posledica cestnega, železniškega in letalskega prometa, obratovanja industrijskih naprav, gradnje in drugih človekovih dejavnosti na prostem.

 

Po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) lahko dolgotrajna izpostavljenost hrupu negativno vpliva na človekovo zdravje. Škodljivi učinki se kažejo v motnjah spanja, povečanemu tveganju za bolezni srca in ožilja, povečani vznemirjenosti, zmanjšani uspešnosti pri delu in učenju, negativnemu vplivu na mentalno zdravje idr. Posledice izpostavljenosti čezmernemu hrupu s tem posredno negativno vplivajo tudi na gospodarstvo, tako zaradi bolniških odsotnosti delavcev kot tudi zaradi stroškov zdravljenja.

 

Kontakt:

Ministrstvo za okolje in prostor
Sektor za okolje in podnebne spremembe

Dunajska cesta 47
1000 Ljubljana
tel. 01/478 7378
e-pošta: gp.mop(at)gov.si

 

Aktualno

  • g. Colin Nugent, ki na Evropski Agenciji za okolje (EEA) pokriva področje okoljskega hrupa bo s pomočjo storitve Facebook Live Q/A (pretočni video) v torek 4. julija ob 14 sprejemal in odgovarjal na zastavljena vprašanja
  • Evropska komisija v aprilu 2017 organizira konferenco o škodljivih vplivih hrupa iz prometa na človekovo zdravje "Noise in Europe". (27. 3. 2017)