Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

BIOTEHNOLOGIJA

 

bios = življenje; teuchos = orodje;  logos = preučevanje (etimološko = preučevanje orodij iz živih bitij)

 
Oddelek za biotehnologijo v okviru Ministrstva za okolje in prostor je pristojen za varovanje okolja na področju biotehnologije.

 

Biotehnologija je vsaka tehnološka aplikacija, ki uporablja biološke sisteme, žive organizme ali njihove derivate za pripravo ali spremembo produktov ali procesov, ki so namenjeni specifični uporabi (The Convention on Biological Diversity; Article 2. Use of Terms, United Nations. 1992).

 
Sodobna biotehnologija pomeni uporabo tehnik in vitro nukleinskih kislin, vključno z rekombinantno deoksiribonukleinsko kislino (DNK) in neposrednim injiciranjem nukleinske kisline v celice ali organele, ali fuzije celic nad sistematsko enoto družine,
ki presegajo naravne fiziološke reprodukcijske ali rekombinacijske ovire in niso tehnike, uporabljane pri tradicionalnem gojenju in izboru (Cartagena Protocol on Biosafety to the Convention on Biological Diversity; Article 3, Use of Terms, United Nations. 2000).

  
Gensko spremenjeni organizem(GSO) je organizem,  v katerega je z uporabo sodobnih metod biotehnologije vnesen določen gen za točno določeno lastnost iz drugega organizma. GSO so lahko mikroorganizmi (bakterije, glive, virusi), rastline in živali.

 

Kontakt:

Ministrstvo za okolje in prostor
Sektor za okolje in podnebne spremembe

Oddelek za biotehnologijo
Dunajska cesta 47
1000 Ljubljana
tel. 01/478 7310
e-pošta: gp.mop(at)gov.si

  

 

Predpisi

 

Povezave

v zvezi s sproščanjem GSO v okolje (poljski poskusi) in dajanjem GSO na trg: