Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

V RIBNICI NA OGLED POTUJOČA MEDNARODNA ARHITEKTURNA RAZSTAVA »CONSTRUCTIVE ALPS«

V Rokodelskem centru v Ribnici si lahko od 11. oktobra dalje ogledate mednarodno potujočo razstavo »Constructive Alps«.

Potujoča mednarodna arhitekturna razstava predstavlja del najlepših in podnebju najprijaznejših primerov prenove starih in gradnje novih objektov na območju Alp, ki jih je mednarodna strokovna žirija izbrala med več kot 550 prijavljenimi projekti, izbranimi na razpisih za mednarodno arhitekturno nagrado za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah »Constructive Alps«, v letu 2013 in 2015. Razstava je zato enkraten pregled arhitekturnih realizacij s celotnega alpskega loka za različne potrebe in namene, s poudarkom na lokalnih materialih ter izpolnjevanju energetskih standardov. Čeprav gre za nagrado, ki se podeljuje na območju Alpske konvencije, v katero je Slovenija vključena s tretjino svojega ozemlja, pa so izzivi trajnostne prenove in gradnje aktualni tudi za druge dele Slovenije.

 
S tretjo nagrado in posebnimi priznanji nagrajeni, so bili tudi slovenski avtorji projektov: Center Rinka v Solčavi, Mladinski hotel Punkl na Ravnah na Koroškem, Planina Laška Seč.

 
Nagrado prek Zveznega urada za prostorski razvoj (ARE) razpisuje Švicarska konfederacija v sodelovanju z Vlado Kneževine Lihtenštajn in podporo Univerze v Lihenštajnu ter Mednarodno komisijo za varstvo Alp (CIPRA International). Nagrada sodi med aktivnosti spodbujanja prilagajanja na podnebne spremembe v okviru Alpske konvencije, mednarodne pogodbe, katere podpisnica, poleg drugih sedmih alpskih držav, je od leta 1994 tudi Slovenija.

 

Razstava bo na ogled do 22. decembra 2017.