Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za naravne vire in prostor

  • S koncem marca se zaključuje mednarodni projekt reševanja risov pred izumrtjem LIFE Lynx. V dobrih šestih letih so v Slovenijo in na Hrvaško pripeljali 18 karpatskih risov in zabeležili več kot 30 mladičev doseljenih risov. V Sloveniji imamo tako trenutno okoli 50 odraslih risov, približno 40 v južnem delu in 10 v slovenskih Alpah.

  • Na prvi konferenci Geo Slovenija z naslovom Sotočje prostorskih informacij se je danes v Ljubljani več kot sto udeležencev posvetilo vprašanju digitalizacije prostorskih podatkov in njihove povezljivosti. Vse s ciljem digitalizacije poslovanja ter povezave prostorske, zemljiške in okoljske politike.

  • Smo v obdobju, ko medvedi zapuščajo svoje brloge. Pomembno je, da se izogibamo krajem, kjer bi utegnili biti brlogi, in psov ne spuščamo s povodca. Če upoštevamo nekaj osnovnih pravil, bomo možnost konflikta s to največjo slovensko zverjo zelo zmanjšali.

Novice

  • Danes

    Odprtih več evropskih razpisov na področju prostorskega razvoja

    Program Evropsko omrežje za spremljanje prostorskega razvoja – ESPON spodbuja in pospešuje evropsko teritorialno sodelovanje in razvoj. Pri tem temelji na prenosu znanja in zagotavljanju podpore za uresničevanje evropskih politik. Znotraj programa je trenutno objavljenih pet razpisov za izvedbo različnih raziskav na področju urejanja in razvoja prostora.

  • Objavljen je razpis za izbiro izvajalca nagrade za zeleno infrastrukturo

    Na Portalu javnih naročil je bil objavljen razpis za izbiro izvajalca za izvedbo nagrade Ko zelena infrastruktura postane posel (angleško Green Infrastructure goes business award). Nagrada podpira inovativne ideje, produkte ali storitve za zeleno gospodarstvo in spodbuja trajnostni razvoj na območju EU Strategije za Alpsko regijo (angleško EU strategy for the Alpine region –EUSALP).

  • Evropski vodni vrh o čezmejni vodni varnosti

    V Lanaknu v Belgiji se je zaključil enodnevni Evropski vodni vrh o čezmejni vodni varnosti v organizaciji flandrijskega ministrstva za mobilnost in javna dela ter Generalnega sekretariata Beneluksa. Gre za eno od aktivnosti mednarodnega dela celostnega odziva Belgije, Nizozemske in Nemčije na katastrofalne poplave v treh državah leta 2021.

Dogodki

  do
Ministrstvo za javno upravo, Tržaška cesta 21, Ljubljana (velika dvorana).

Zagotavljanje zanesljive in trajnostne oskrbe s kritičnimi mineralnimi surovinami

Ministrstvo za naravne vire in prostor skupaj z Geološkim zavodom Slovenije organizira posvet o implementaciji Uredbe Uredbo o vzpostavitvi okvira za zagotavljanje zanesljive in trajnostne oskrbe s kritičnimi mineralnimi surovinami (angleško Critical Raw Materials Act – CRMA) v Sloveniji.

  do
Ljubljana

Zasedanje Biroja Barcelonske konvencije v Ljubljani

Slovenija bo gostila 95. zasedanje Biroja Barcelonske konvencije. Zasedanje bomo gostili kot predsedujoča država Barcelonski konvenciji - konvenciji za varovanje Sredozemskega morja in njegove obale.

  do
Kranjska Gora

Skupno ukrepanje za Alpe – ohraniti, povezati in obnoviti

V okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji bo med 12. in 14. junijem 2024 v Kranjski Gori potekala mednarodna konferenca z naslovom "Skupno ukrepanje za Alpe - ohraniti, povezati in obnoviti".